Strømpris i vinter + Strømstøtte
"Furet, værbitt over vannet synges det i nasjonalsangen vår." Disse strofene beskriver hvordan det tøffe klimaet vi bor og lever i har formet naturen og landskapet i landet vårt. Snø, is, regn og vind, - vi lever i et røft klima her i Nord og er vant med uforutsigbarhet, spesielt i været.
Foto: Morten Eriksen
I Norge har vi, og har alltid hatt, et værbasert kraftsystem. Det vil si at kraftproduksjonen i stor grad påvirkes av nedbør og vind. Spotprisen er like uforutsigbar som været! Eller, det er faktisk ofte enklere å spå i været enn det det er å spå strømprisen.
Når prisene stiger får vi ofte spørsmål om hvorfor. I øyeblikket er det relativt enkelt å svare på dette spørsmålet, fordi vi vet hva været bringer, vi vet som regel status på driftssituasjonen til produsentene, og eventuelle andre påvirkningsfaktorer. Været vi har her og nå forteller oss en hel del.
Driftssituasjonen til produsentene og fyllingsgraden i magasinene kan kommenteres på i øyeblikket. Er det noen store politiske begivenheter som påvirker prisen vet vi det også. Kanskje driver svenskene med innfrysing av elver? Kanskje er det svingninger i valutakurser eller endringer i overføringskapasitet? Dette er faktorer som vi vet om. Du kan lese mer om hva som påvirker spotprisen her.
Været kan spås ganske langt frem i tid, i alle fall til en viss grad. De andre påvirkningskreftene er vanskeligere å spå fordi «ting skjer». Vi har forsøkt oss på en liten spådom for vinteren 2024 (uten at denne skal leses som fakta, men mer som en pekepinn på hvordan vi tror at utviklingen blir).
I nord har vi hatt en lengre periode med tørt og fryktelig kaldt vær. Det har gjort at spotprisen har blitt en god del høyere. Når det er kaldere i været, øker strømforbruket vårt. Vi forventer at dette vil fortsette i en periode fremover.
Skulle det bli en mild vinter med mye nedbør kan det bli snillere priser i månedene som kommer. Så la oss håpe på en hvit jul og en våt januar 😊
Det er viktig å presisere at været er helt avgjørende for utviklingen i strømprisen, men driftsforstyrrelser hos produsenter lar seg ikke forutse.
Selv om vi lener mot høye priser i vår spådom, så minner vi om at statens kompensasjonsordning fortsetter ut 2024. Strømstøtte ble tidligere beregnet ut fra gjennomsnittlig spotpris i ditt prisområde, men blir nå beregnet basert på spotprisen time for time. Den nye kompensasjonsordningen følger altså strømforbruket ditt tettere enn før.
Strømstøtten slår inn når spotprisen overstiger 70 øre/kWh eks. mva (87.50 øre/kWh ink. Mva). Da vil staten dekke 90% av strømprisen som overstiger 70 øre eks. mva (87,5 øre ink. mva).
Hvor mye får man i strømstøtte?
Når spotprisen overstiger 70 øre/kWh eks. mva., vil staten betale 90% av beløpet over denne verdien.
Eksempelvis:
- En spotpris på 80 øre/kWh (eks. mva.) utgjør 9 øre/kWh i støtte.
- En spotpris på 100 øre/kWh (eks.mva.) utgjør 27 øre/kWh i støtte.
- En spotpris på 120 øre/kWh (eks.mva.) utgjør 45 øre/kWh i støtte.
- En spotpris på 150 øre/kWh (eks.mva.) utgjør 72 øre/kWh i støtte.
Hvem får strømstøtte?
Strømstøtteordningen gjelder for alle husholdningskunder, sameier og borettslag. Hytter og fritidsboliger er ikke omfattet av ordningen, noe som betyr at man må betale full strømpris for strømforbruk på hytte- og fritidsboliger.
For å få strømstøtte må boligen være registrert med forbrukskode "husholdning" i Elhub av ditt nettselskap. Er du usikker på hvordan boligen er registrert kan du selv logge inn i Elhub via min side for å sjekke, eller ta kontakt med ditt nettselskap.
Har du spørsmål om strømstøtte - ta kontakt med ditt nettselskap 😊