Sommerjobb med bratt læringskurve

Med sommerjobb hos Helgeland Kraft slår mastergradsstudent Kristin Fagerli (24) to fluer i ett smekk. Hun får både penger i kassa og arbeidsoppgaver som er relevante for studiene.


– Jeg er så takknemlig og glad for at jeg fikk muligheten til å jobbe her. Jeg ante jo ikke hva jeg gikk til, men jeg trives så godt, og får fantastisk oppfølging av flinke ansatte, sier hun.

Kristin, som er vokst opp i Trondheim, tar en master i Energi, Klima- og Miljø, og er snart ferdig utdannet sivilingeniør med studier ved NTNU i Trondheim og Universitetet i Tromsø. For å få godkjent mastergraden må studentene ha seks uker med arbeidsrelevant praksis.

Derfor søkte hun seg til Helgeland Kraft. I tillegg til at hun ble lokket av det faglige utbyttet, kjenner Kristin godt til både Helgeland og Helgeland Kraft. Hun bodde nemlig i Sjona da hun var liten, og har siden tilbrakt alle skoleferiene i barndomshjemmet. I tillegg har både besteforeldre og foreldrene hennes på ulike tidspunkt jobbet for Helgeland Kraft.

Veldig fornøyd

Kristin Fagerli flommer nesten over av lovord når hun forteller om sommerjobben ved Helgeland Kraft. 

– Jeg har fått en god innføring i hva Helgeland Kraft er, de har vært flinke til å legge opp programmet slik at jeg får se mest mulig av virksomheten. Jeg har vært heldig med tidspunktet, siden det foregår mange ulike prosesser som er på ulike stadier. Blant annet har jeg fått være med på arbeidet med oppgraderingen av Grytåga, der jeg har studert kart og nedbørsfelt, og regnet litt på kostnader per kilowattime, forteller Kristin.

– Jeg synes bare det å få et møte med Sweco har vært veldig stas, selv om det er hverdagen for folk som jobber her. Det har vært utrolig interessant å høre hva de sier og tenker rundt prosjektet, sier Kristin, som fastslår at hun har hatt en bratt læringskurve. 

Mye nytt

– På skolen lærer vi jo om differensialligninger, algebra og kvantemekanikk, men det er først nå jeg føler at jeg vet hva denne bransjen dreier seg om.  Det er så godt å få prøve seg litt, og jeg kan ikke få understreket nok hvor godt jeg er ivaretatt. Jeg får alltid svar dersom jeg lurer på noe, og når vi har vært på befaring har kollegene mine satt av tid til å forklare vannkraft for dummies, hvilket er akkurat det jeg trenger, sier Kristin med en liten latter.

– Jeg har for eksempel lært mye om HMS-spørsmål under byggeprosesser. At man må stille krav også til underleverandøren når det gjelder HMS er noe jeg aldri har tenkt på. Eller at man må bygge rovdyrsikre hekkekasser til Fossekallen i Tosen, forteller hun.

Digitalisering

Som avslutning på studiet skal studentene skrive masteroppgave. Hvilket tema Kristin skal fordype seg i har hun ennå ikke bestemt seg for.

– Målet er å finne en masteroppgave som kan knyttes opp mot digitalisering og prediktivt vedlikehold, noe det er mye fokus på i bransjen. Fagervollan kraftverk er for eksempel en gyllen mulighet i forhold til digitalisering. Jeg vil jo ikke ha for høye forventninger, men det hadde vært veldig morsomt å skrive en masteroppgave knyttet opp mot Helgeland Kraft, jeg har veldig lyst til å jobbe for bedriften, sier Kristin Fagerli.

Vi er veldig glade for at studenter har lyst til å komme til oss, det er jo ei tillitserklæring, sier konserndirektør Torkil Nersund i Helgeland Kraft Vannkraft.
Han forteller at det er mange som tar kontakt fordi de ønsker å jobbe i Helgeland Kraft.

–  Det varierer litt hvor mange ferievikarer vi tar inn. Når vi sier ja til dem, ønsker vi å følge dem opp på en ordentlig måte og å gi vikarene et godt innblikk i virksomheten. Det er veldig artig å høre hvordan de ser på oss. Vi får veldig gode tilbakemeldinger, noe som selvsagt er hyggelig. Men det er også slik at nye unge øyne ser ting på en annen måte og kan bidra med  innspill til forbedringspunkter, sier Torkil Nersund.