Helgeland Kraft er stolt sponsor for Helgelands største festivaler

Bysprinten i Mosjøen, Rootsfestivalen i Brønnøysund, Havnafestivalen i Sandnessjøen, Rød Snø og Verketfestivalen i Mo i Rana bidrar alle til utvikling og trivsel på vakre Helgeland.


Langsiktig samarbeidspartner

Rootsfestivalen er eid av Stiftelsen Kulturcompagniet som blant annet har som formål å gjøre kultur og konserter tilgjengelig for publikum. Derfor er over halvparten av konsertene gratis og uten aldersgrense.
– Vi har rundt 20.000 gjennom dørene i løpet av festivalen og svært mange av disse er tilreisende. Helgeland Kraft er en viktig samarbeidspartner for oss. De har vært med siden starten og sponsormidlene har vært med på å utvikle festivalen til det den er i dag. For oss er det veldig bra med langsiktige samarbeidspartnere. Samtidig er Helgeland Kraft en solid aktør med en god posisjon i næringslivet lokalt som vi synes det er flott å assosieres med, sier Per Martin Orvik ved Rootsfestivalen. 

Båtvennlig festival

Havnafestivalen har en umiddelbar nærhet til ytre Helgelands identitet og historie, omringet av byen, havet og havneområdet.

– Festivalen er en båtvennlig festival. Oss bekjent er det ingen andre festivaler der du kan sitte på ditt eget båtdekk og nyte konsertene. Ut over dette har den en folkelig profil, både med tanke på musikk, mat og fasiliteter. Du skal lete lenge etter en festival der du kan høre Turbonegro og Hanne Boel samtidig, sier Harald Carlsen ved Havnafestivalen. 

– Vi har et fantastisk næringsliv på Helgeland som heier på oss, og vi setter stor pris på at Helgeland Kraft er med og bidrar, slik at vi kan fortsette å arrangere Havnafestivalen.

Mot alle odds

Bysprinten ble første gang arrangert i 2007.
– Mot alle odds. Det var litt vilt å skulle få verdenseliten til å gå på ski gjennom gatene i Mosjøen. Men, siden den spede begynnelse har arrangementet utviklet seg i positiv retning for hvert år, forteller Frank Vollan fra Bysprinten.
– Vi har en unik atmosfære her. Det er god stemning og løperne føler seg godt ivaretatt. Tilbakemeldingene fra løperne er at vi gir dem en nærhet de ikke opplever andre steder. 

Helgeland Kraft har vært generalsponsor siden dag én, men er i tillegg en bidragsyter til utviklingen av konseptet og bidro blant annet til at kombinertlandslaget besøkte Helgeland i forbindelse med Bysprinten.
– Vi anslår at det er et sted mellom 3000 og 5000 tilskuere i sentrum under arrangementet som nå strekker seg over flere dager med sportsfrokost, foredrag, barneskirenn med cirka 400 barn. Skolesprint for klassene mellom 4. og 7. trinn fra Grane, Hattfjelldal, Vefsn og Hemnes. Bedriftsstafett med 29 lag og eget løp for HandiCap-idrett som stilte med syv lag hvor alle fikk medalje og selve Bysprinten. Helgeland Krafts engasjement er helt avgjørende for å kjøre arrangementet og gjøre det bærekraftig for fremtiden. Dette har blitt en folkefest som vi mener hele regionen kan dra nytte av, sier Vollan. 

Kulturelt kraftverk i 10 år

Rød Snø har vært arrangert fem år på rad. Storebror Verket musikkfestival ble i august i år arrangert for tiende gang. Maiken Johansen er festivalsjef for begge.
– Det er ingen selvfølge for en festival å bli så voksen og etablert. Det krever hardt arbeid og årvåkenhet å holde på interessen så lenge. Konkurransen om din tid, dine penger og din goodwill er tøffere. Det er mye å velge i, vår jobb er å sørge for at vi blir den du velger og ser på som verdifull. Det har vi klart i 10 år, vi må jobbe beinhardt og smart for å klare det i 10 år til, sier Johansen.  

Verket er en av de sterkeste merkevarene på Helgeland, uavhengig av bransje, og beviser hvor stor kraft som bor i kultur og arenaer der “alle” kan møtes.

– Verket gjør innbyggerne både i Rana og på Helgeland stolte. I likhet med mange andre aktiviteter bidrar de gode festivalene til å skape identitet og omdømme for kommunene og samarbeidspartnere. Festivaler kan tilføre kompetanse og være innovative.
Flere festivaler er stiftelser, men Verket er et AS, et kommersielt selskap som de fleste år har måttet klare seg uten økonomisk støtte fra stat, fylke og kommune.
– Det er med stolthet at vi nå kan se et sunt drevet selskap bli 10 år. Men, uten de gode samarbeidspartnerne, uten dedikerte eiere, så hadde ikke Verket vært bærekraftig og i stand til å holde nivået vi gjør i dag. Festivalen har hatt eiere og samarbeidspartnere, blant dem Helgeland Kraft, med stayer-evne.
Festivalen bidrar hvert år til at mennesker med en vanskelig livssituasjon også kommer seg på festival. Mange billetter gis til unge og voksne som får oppleve Verket på like vilkår som det øvrige publikummet, i tillegg støtter Verket ulike lag, foreninger og tiltak, blant annet i form av billett-premier og innleie av arbeidskraft.
– Med kunnskap, utstyr og ressurser har festivalen dessuten bistått og støttet en rekke andre kulturarrangementer, her kan nevnes Træna, Havna i Sandnessjøen og Hagefesten til Scandic Meyergården. Dette er aktører som også har hjulpet oss og ett av flere bevis på at kulturen samarbeider godt på Helgeland. Også vi som konkurrerer.Vi er stolte av et veldrevet Verket i en bransje i stadig endring, der risikoen ofte er høy og distansen mellom falitt og suksess kan være kort. Alle som har jobbet med og støttet festivalen og alle som har besøkt den, dere fortjener et stort klapp på skulderen. Våre støttespiller og fans er lysene på bursdagskaka.  

– Verket er i 2018 en sterk og oppegående jubilant mange er glad i. Og forhåpentligvis blir nye generasjoner glad i Verket hvert år og sikrer festivalen på i Mo i Rana et langt liv og nye jubileer. Det skjer ikke av seg selv. Mange skal ha æren for det Verket er i dag. Festivalen har inspirert andre til å satse og satt regionen på kartet. Det bor mye kraft i kultur. Vi håper å være et kraftsenter i mange år til. Da må du være med for #dueverket. 

 

 

 

Foto: Bjørn Leirvik